”Stämningen är obehaglig”

Efter bombattentatet i Minsk i april har hetsen mot regimkritiker i Vitryssland, eller Belarus förvärrats. Unga aktivister döms till långa fängelsestraff i farsliknande rättegångar. Och på landets universitet stoppas studenter från att engagera sig i oppositionella organisationer.

Vad händer i Belarus just nu, Isabel Sommerfeld, svensk ungdomspolitiker (Fp) och samordnare på informationsbloggen Info Belarus?

– Regimen i Belarus har snabbt gått från att vara auktoritär till totalitär. Propagandamaskineriet står på topp och oppositionen utmålas som ett samhällshot. Rättegångarna mot presidentkandidaterna har dragit igång och de riskerar 15 års fängelse för att ha uppmanat folk att delta i protesterna mot valfusket den 19 december. Samtidigt ökar trycket mot oberoende medier, så som till exempel Nasha Niva som tvingas till nedstängning och ett flertal mediebyråer vars hemsidor har blockerats för belarusiska läsare.

Hur är stämningen efter bombattentatet i Minsk i april då 12 människor dog?

– Obehaglig. Särskilt då regimen än en gång ser en anledning att tvinga in oppositionella på förhör och ta deras fingeravtryck. De har helt enkelt fått tillfälle att återigen svartmåla oppositionella som terrorister. Regimen var snabb med att uttala sig om att bombmannen hade kopplingar till oppositionen, dagen efter händelsen. I själva verket är det mycket svårt att se att oppositionella har något med bombdådet att göra, då de redan övervakas intensivt. Samtidigt finns det heller inget yttre terrorhot mot Belarus.

Har situationen för oppositionella förbättrats eller försämrats?

– Definitivt försämrats. Många står nu inför rätta och de som kritiserar regimens handlande riskerar att hamna i samma situation. Det har också framkommit att nya listor har skickats ut till landets högskolor och universitet, där man listar oppositionella organisationer som samhällsfientliga eller ett hot mot landets säkerhet. Däribland finns även registrerade lagliga organisationer. Lärarna får i uppgift att stoppa elever från att engagera sig i dessa organisationer, samt se till att de elever som ändå engagerar sig förlorar sin studieplats.

Hur går det i rättegångarna?

– Ett flertal unga aktivister har redan dömts till långa fängelsestraff och sitter nu fängslade, för att de deltagit vid protesterna den 19 december. De har dömts i farsliknande rättegångar där inga konkreta bevis framförts, ofta med poliser som vittnen. Just nu pågår rättegångarna mot presidentkandidaterna Andrei Sannikov och Vladimir Njaklejeu, som båda riskerar långa fängelsestraff. Ännu är inget avgjort i deras fall.

Vad kan eller borde omvärlden göra?

– Vi borde uppmärksamma situationen i medierna så gott vi kan, inte endast när det sker något särskilt av intresse, utan framföra en regelbunden rapportering för att inte ge diktaturregimen någon ”vila” när de kränker grundläggande mänskliga rättigheter och friheter. Samtidigt bör EU återigen diskutera frågan om ekonomiska sanktioner, något som tyvärr verkar vara nödvändigt för att regimen i Belarus verkligen ska få känna på att deras agerande får konsekvenser. EU-länderna bör även slopa visumkostnaderna för belarusiska medborgare (förutom för de som är svartlistade, det vill säga regimens anställda och politiker), kort och gott göra det svårt för regimen, men samtidigt förenkla livet för folket.

Redaktionen

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s