Ägglund: TACKLA DIN BARNFATTIGDOM

Är du barn? Är du fattig? Då kan det hända att du lider av barnfattigdom. Inte så trevligt, va? Nä, det tycker ingen. Men! Man är, som Jan Björklund och Hin Håle brukar säga, sin egen lyckas smed och det är alltså bara du, lilla vän, som kan ta dig ur ditt helvete. Så, i samarbete med självhjälpsexperterna på Smaskigt Fakta har socialfallsdepartementet plockat fram en enkel självhjälpsguide med åtta handfasta tips. Lika perfekta för dig med bara en smula barnfattigdom på nacken som för dig med hela paketet!

1. Mycket handlar om inställning. Börja varje dag med att säga till dig själv: Jag är inte fattig! Det kan kännas lite konstigt i början, men det här är något som måste tränas upp och det görs inte i en handvändning.

2. Något som många tycker låter banalt, men som verkligen fungerar, är – ta hand om dig själv! Ingen kan ta sig ur sin barnfattigdom utan att först ta sig ur sina dåliga vanor. Saker som att sova på rätt tider (mellan klockan 23.00 och 07.00), äta rätt (t.ex. med hjälp av GI-metoden ”lite kolhyderater, mycket fett”) och att motionera regelbundet är centralt för dig som vill ta dig ur din barnfattigdom. Ta förändringarna steg för steg, en promenad om dagen kan räcka till en början, bara för att få upp tron på dig själv igen. Ta dig över de enkla hindren i vardagen – så kan du snart bli fri från din barnfattigdom!

3. Omge dig med vackra saker!

Håll dig undan miljöer som gör dig fattig. Se till att din hemmamiljö är trivsam, att måla om rummet eller renovera köket kan verkligen hjälpa den som lider av barnfattigdom. Försök också att läsa böcker och tidningar som inspirerar dig, och håll dig undan dator- och TVspel som ofta tar upp för mycket tid.

4. Tänk på din omgivning!

Ingen gillar att omge sig med fattiga människor, speciellt inte om de är barn. Om du har svårt att ta dig ur barnfattigdomen för din egen skull – gör det för någon annan! Ta med dina nära och kära i beräkningen, se framför dig deras besvikna miner när de ännu en gång kommer på dig med vända på slantarna. Då blir det svårare att slarva.

5. Börja dansa

För när du dansar, då blir du fri. När du står på scen försvinner allt som tynger dig. Då lyfter du. Då får du vingar.

 

6. Väx upp!

Att lida av fattigdom utan prefixet barn är både mindre hjärtskärande och mer accepterat. Så fort du passerat 18 års-strecket kommer du att känna dig som en ny människa.

7. Tjäna på det!

Har du hört talas om boken ”Pojken som kallades mammas lilla Gullesnutt?”. Nej, jag tänkte väl det. Däremot så kanske du har hört talas om ”Pojken som kallades fattigungen” – det vill säga valfri bestseller om en tragisk och fattig barndom. Sanningen är att det är få saker som är så lukrativt som en hemsk uppväxt. Börja fila på din biografi redan nu och du kan se fram emot en framtid där du tjänar författarhonorar av Läckbergska dimensioner.

 

8. Be om hjälp.

No man is an Island, eller i detta fall, No kid is an island. Vi är alla medmänniskor och vi måste hjälpa varandra. Ett välbeprövat och multinationellt tips är att tigga.. Många barn tjänar miljoner på detta sätt. Allt som krävs är rätt inställning, ett litet ”jädrar anamma” och en skön outfit. Tänk shabby chic, tänk trevlig misär men tänk absolut inte in etnicitet i det hela. Viktigt är att du anspelar på din svenskhet, då det garanterat väcker större medlidande hos sponsorerna.  Idyllisk fattigdom á la Astrid Lindgren får vem som helst att lätta på plånboken. Vem vill inte hjälpa Rasmus på Luffen!? Träna gärna in den klämmiga ”Fri som en fågel”, barfota är ett plus vid tiggeri, riktigt uthärdligt så här på sommaren också.

Ett stort lycka till önskar jag dig, kära fattigunge.

Och KRAM!

/Socialfallsminister Görhan Ägglund

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s