Vårdjättarna och riskkapitalbolagen

Vårdföretag har blivit vårdkoncerner. Och bakom namn som Carema, Attendo och Capio står riskkapitalbolag med säte i skatteparadis. Sju av de tio största vårdkoncernerna ägs av riskkapitalbolag. 

Av Kent Werne

Carema är störst inom vård- och omsorg. Ingår i den nordiska koncernen Ambea som sedan våren 2010 kontrolleras av det tysksvenska riskkapitalbolaget Triton. Amerikanska KKR (Kohlberg Kravis Roberts & Co) är delägare, men Triton styr verksamheten. Tritons fonder är registrerade på Jersey. Triton köpte Carema av det brittiska riskkapitalbolaget 3i i februari 2010. 3i köpte i sin tur upp Carema 2005.

Capio är störst inom sjukvården. En europeisk jättekoncern idag. Driver bland annat S:t Görans sjukhus. Kontrolleras av det nordiska riskkapitalbolaget Nordic Capital och ägs i huvudsak av dess fond Nordic Capital Fund VI med säte på skatteparadisön Jersey. Det brittiska riskkapitalbolaget Apax är delägare, men Nordic Capital är ”styrande ägare”. Capio köptes ut från börsen 2006.

Attendo är störst inom äldreomsorgen. Kontrolleras av det svensk/brittiska riskkapitalbolaget IK Investment Partners (tidigare Industri Kapital) och ägs i huvudsak av dess fond IK2004 med säte på skatteparadisön Jersey. IK köpte Attendo 2006 från det brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint, som i sin tur köpt Attendo bara ett år tidigare.

Praktikertjänst har två grenar: tandvård och sjukvård. I de redovisade siffrorna är dock bara sjukvården inräknad. Ett aktiebolag där läkare och tandläkare är aktieägare. Koncernen är vinstdriven och ägarna får aktieutdelning.

Aleris är stora inom sjukvård och äldreomsorg. Ägs sedan sommaren 2010 av Wallenbergarnas Investor. Aleris skapades 2005 genom att riskkapitalbolaget EQT, som grundades av Wallenbergsfären, köpte upp ISS CarePartner och M&M Medical och slog ihop dem till en ny koncern. EQT:s fonder är registrerade på skatteparadisön Guernsey.

Frösunda är stora inom LSS och personlig assistans. Praktikertjänst sålde Frösunda 2007 till riskkapitalbolaget Polaris Private Equity. Såldes vidare till det brittiska riskkapitalbolaget HG Capital våren 2010.

Humana är en koncern där Assistansia är det största företaget. Störst inom personlig assistans. Köptes 2008 av Argan Capital, ett Londonbaserat riskkapitalbolag.

Förenade Care driver främst äldreomsorg. Ingår i den danska familjeägda koncernen Forenede Service.

Olivia personlig assistans köptes upp 2008 av svenska riskkapitalbolaget Procuritas, och dess fond Procuritas Capital Investors IV, med säte på Guernsey.

Solhagagruppen driver gruppboenden och vårdhem. 2007 köptes Solhaga by och (Mats Odells) Bellstasund upp av riskkapitalfonden Valedo, och slogs samman till Solhagagruppen. Våren 2010 såldes Solhagagruppen vidare till det brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint, tidigare ägare till Attendo Care.

 

Kent Werne är journalist och författare. Hans senaste bok är Du sköna nya hem. Om utförsäljningen av allmännyttan (Ordfront, 2010). Han är också  medförfattare till Sälj hela skiten! Eller hur privatiseringarna raserar den gemensamma välfärden (Ordfront, 2009).

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s