Styrsystem på dekis

Vad är då detta NEW PUBLIC MANAGEMENT? Och varför är folk så arga på det. Och vad händer i Honduras? Detta får du svar på om du läser Ordfront magasin nummer 2 för i år (2014).

New public management, eller NPM, är det idépaket till styrsystem i offentlig verksamhet som infördes i Sverige och i stora delar av västvärlden från 1980-talet och framåt, med strukturer från företag och den marknadsekonomiska sfären. System med beställare och utförare, ekonomisk effektivitet genom kontrollsystem och verksamhetsmallar genomsyrade snart den offentliga sektorn och banade väg för 2000-talets privatiseringsvåg.

Men nu skjuter alltfler in sig på ett system som föder misstänksamhet och fyrkantighet, och ser folk som kunder snarare än medborgare – och som gett än mer byråkrati. S-ledaren Stefan Löfvén var först ut i DN Debatt i höstas. Och kritiken fortsätter. Annika Eriksson berättar allt du velat veta om NPM men inte vågat fråga om. Kristina Mattsson, författaren till Välfärdsmaskinen och Stefan Carlén, förbundsekonom på Handels spär på kritiken.

Vi har också gjort en enkät om partiernas klimatpolitik. Moderaterna tycker att de jobbar på åt rätt håll, Folkpartiet vill freda Arktis och Vänsterpartiet är de enda som törs närma sig idén att tänka över modellen med evig ekonomisk tillväxt.

Vi har också intervjuat Christina Gottfridsson, vars pjäs Kapten Klänning nu har premiär på Uppsala Stadsteater om nätövergrepp på unga tjejer.

Vi försvarar Rummet. Vi publicerar utdrag ur Mats Söderlunds kommande bok Att göra män av pojkar.

Ordfront magasin. Alltid PK.

Ring och prata mer om numret?
Chefredaktör Johan Berggren har 0707-91 52 81
Redaktör Marianne Steinsaphir har 0722-809467

Kommentarer inaktiverade.