Barnens bok om sitt Rinkeby

Av Marianne Steinsaphir

rinkeby– Det roligaste var när jag gjorde en mening för första gången, svarar Esmir på frågan om vad som var bäst med att göra boken Rinkeby 163 världens by. Det är den 20 maj och på biblioteket i Rinkeby invigs en utställning av en tredjeklass med bandklippning och högläsning och applåder.
Det är ännu ett av Gunilla, ”Nobelpriset i Rinkeby”, Lundgrens samarbeten med skolbarn i Rinkeby, denna gång med Kvarnbyskolan.Rinkeby 163 världens by (Tranan) är tecknad, fotograferad och skriven av 300 barn i åldrarna 7 till 12 år, och berättar om Rinkeby ur deras synvinklar. Det kan vara pizzerian, fruktståndet på torget, fotbollsplanen, eller helt enkelt torget: ”Rinkebytorget  är vackert / som en stjärna. /Fåglarna är glada/ som solstrålar.” (Så skrev klass 1B. )
rinkebybild bokenBoken kom ut 2013 och säljs för 100 kronor. Utställningen som invigs idag handlar om vart de 6000 kronor som bokprojektet så här långt dragit in:  ett helt nytt bibliotek för barn på Fistulasjukhuset i Addis Abeba i Etiopien; Böcker till skolbiblioteket i  Good Shepherd School  i Grahamstown i Sydafrika; Böcker till en skola och ett fritidshem för romska barn i byn Recea i Rumänien.

Barnen läser, pratar om hur kul det var att rita, färglägga, skriva och vara tillsammans. Gunilla Lundgren berättar om bokprojektet:
– Rinkeby kallas ofta ”Världens by”. Det inspirerade mig att under två år arbeta med det som vi just kallar ”Världens by. Barnen fick engångskameror och uppgiften att dokumentera sin hembygd. De utrustades även med papper, pennor, färgkritor och tillsammans med sina lärare och mig gjorde de en vacker bok, där alla skolans 300 elever bidrog med text eller bild. Alla, understryker Gunilla. Flera av barnen har sin bakgrund i länder som Somalia, Irak, Iran, Palestina, Etiopien, Bosnien och många har krigsupplevelser bakom sig. Men trots detta är boken om Rinkeby en glad och positiv bok. Barnen trivs i Rinkeby, de försvarar sin mångkulturella och flerspråkiga vardag, de tycker om sin skola, sina lärare och sitt skolbibliotek.

Rinkeby 2Välkomna till en anspråkslös vernissage, stod det i inbjudan. Kakor, te och saft är förstås inte så pampigt. Och inte heller var det några politiker där. Men många av författarna var där, en hel tredjeklass! Ahmad, 9 år, förklarar för mig att han läser ”alla tidningar för att jag vill veta hur världen ser ut.” Då insåg jag att det här är den mest anspråksfulla och uppfordrande vernissage jag varit på. I år är det valår. Ta en vända till världens by, politiker. Här pågår både utbildningspolitik och läslyft. Fråga bara Ahmad!.
Maj månad ut kan man se den lilla utställningen på Rinkeby bibliotek, och köpa boken. Gör det!
Marianne Steinsaphir är redaktör på Ordfront magasin.

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.