24 dagar kvar till valet

Nu börjar Ordfront magasins 

vlklndr

Varje dag en ny lucka att öppna och läsa, högt och lågt om vägen till valet till Sveriges riksdag 2014. Räkna ned till parlamentarismens högtidsstund med oss! 

24 dagar kvar till riksdagsvalet. Många hoppas på julklappen att slippa den välfärdsnedmonterande borgarregeringen, vilket opinionssiffrorna pekar stadigt mot. Men fortfarande kan mycket hända.

Detta är, eller borde åtminstone vara ett ödesval. Debatten och politiken borde handla om de stora, akuta realpolitiska frågor som vår tid ställs inför: de civilisationshotande klimatförändringarna, oljetoppen och annan råvarubrist, finanskollapser och hotande krig. Men istället tävlar de regeringspretenderande partierna i Sverige i att vara slätstrukna, och serverar plattityder: Alla ska med, alla behövs, tillsammans kan vi och management-affisch-fabriken ringde och ville ha tillbaka sin idépärm.

När man inte framställer sig själv som solig och trevlig, är man noga med att punktmarkera de andras misstag. Det är lättare att blotta sig om man gör något, så man låter bli.

Men medan storpartierna är fast i samma samhällspolitiska diskurs, rör det sig utomparlamentariskt politiskt mer än på mycket länge i landet. Och där är vissa partier väldigt mycket med i tidsandan, medan andra verkar ha fastnat i ett fiktivt 50-tal eller i Thatchers 80-tal.

Frågorna är många, inte minst kring småpartierna och eventuellt taktikröstande. Ska trendstarka F! klara fyraprocentspärren? Eller istället ”ta” viktiga röster från vänsterblocket? Snubblar C och/eller KD på spärren? Högerns taktikröstare får svårt att rädda bägge. Och ska extremhögerns flaggskepp SD få rekordmånga mandat? Åkesson som vågmästare i en svensk riksdag kan ge många drastiska politiska verkningar.

Med andra ord: mycket kan hända i valet den 14 september 2014

 /Redaktionen

Kommentarer inaktiverade.