Fest-i-val-tider

vlklndrDen politiska uppladdningen inför valet är inte bara partiledarutfrågningar och strategiskt utpytsade löften från toppen. Långt från partikanslierna riggas scener och riktas strålkastare mot musiker, konstnärer och talare som vill påverka. Ordfront Jenny Eriksson kollar upp några festivaler, forum och föreningar i valrörelsen.

Av Jenny Eriksson

Lalá

Marie Lalá på scen på Politisk Sommar.

Den 19 augusti anordnas endagsfestivalen Politisk Sommar i Tantolunden i Stockholm av Agnes Rydberg Kullenmark och Lovisa Hellsten. Tillsammans med Centrum Mot Rasism och Musiker Mot Rasism samlar de talare och artister som framför budskap mot främlingsfientlighet, och för jämställdhet. Medverkar gör bland andra artisten Tiffany Kronlöf, känd från SVT:s Full Patte, Rättviseförmedlingen och EXPO. Syfte: att väcka ungas politiska engagemang.

Många unga känner sig inte hemma i partipolitiken. Antingen för att de inte kan skriva under på allt ett visst parti står för eller på grund av rädsla att inte kunna tillräckligt. Och därför kan de känna att de inte kan bidra med något, säger Agnes Rydberg Kullenmark.

AgnesoLovisa

Agnes Rydberg Kullenmark och Lovisa Hellsten arrangörer av festivalen Politisk sommar i Stockholm den 19 augusti.

Rörelsen för jämställdhet och mot rasism är starkare än antifeminismen och rasismen! säger Agnes.

Hon tycker fler politiskt aktiva ungdomar borde synas i medierna.

– Är det då en eller några sakfrågor som lockar till engagemang och aktion så kompletterar det partipolitiken och förstärker det civila samhället, säger hon.

En av talarna under kvällen är Nathalie Söderberg, koordinator för EXPO:s initiativ Tillsammansskapet, en plattform för antirasistiska lokala initiativ. Det är en sammanslutning av ett trettiotal antirasistiska och partipolitiskt och religiöst obundna grupper runtom i Sverige.  Tillsammans för Eslöv, Ett Luleå för alla och Kristinehamn för mångfald är exempel på lokala grupper som ingår i Tillsammansskapet och som värnar mångfalden och öppenheten. Plattformen skapades nu i mars och har bland annat arrangerat Tillsammansmarschen, där människor promenerade för mångfald. Kvällens framförande är en uppmuntran till att organisera sig och rösta på demokratiska partier, riktat till alla som genuint vill ha ett samhälle fritt från rasism.

NathalieSö

Nathalie Söderberg från EXPO:s Tillsammansskapet, varnar från scen:

Svenskarnas parti kandiderar i 35 kommuner i höst, det är den största nazistiska offensiven sedan andra världskriget.

Det finns politiska festivaler i hela Sverige. I dagarna pågår Festival Illegal  i Göteborg, som vill belysa asylrättsfrågor inför valet. Intäkterna går till nätverket Ingen människa är illegal och dess arbete med att stödja flyktingar. Plattform för Solidaritet anordnar en motdemonstration mot Svenskarnas Partis torgmöte i Göteborg den 24 augusti och två veckor senare drar stadens Feministiska Forum igång med föreläsningar, bokbord, workshops och fest.

Dagen innan valet arrangeras den normbrytande endagsfestivalen FEMTECH – Uppsala Feminist Festival of Music and Art. Ett elektroniskt ställningstagande mot rasism, sexism och homofobi. En mångfald av konstnärer och musiker som står utanför den mansdominerade bubblan har bjudits in för att protestera mot det faktum att 76 procent av scenframträdandena under festivalåret 2013 i Sverige utgjordes av män.

Om du vill tipsa om någon politisk festival eller arrangemang som du tycker saknas här, gör det gärna i kommentarsfältet!

Jenny Eriksson är statsvetare och praktikant på Ordfront magasin.

Kommentarer inaktiverade.