Victoria Ivlevas bilder och tal berörde

På ett av MR-dagarnas miniseminiarier under fredagen visade ryska journalisten och fotografen Victoria Ivleva bilder från Ryssland och Ukraina – människorna med vita band på Bolotnajatorget för tre år sedan, från en ukrainsk landsbygd med tecken på förestående krig, från konflikter runt om i det forna Sovjetimperiet. Bildserier som starkt berörde publiken framför den lilla ”stora scenen” i Umeå Folkets hus.IMG_6252

Victoria Ivleva, som även medverkar i ett Ordfrontseminarium på lördagen om demokrati och yttrandefrihet i Ryssland, visade tre bildserier, alla till suggestiv musik, som den folksång som förenade människor på Maidan i Kiev.
Först ett bildcollage av egna och andra fotografers bilder från Bolotnajatorget för snart tre år sedan, i december 2011.  Sedan de egna bilderna tagna i Ukraina under våren, slutligen hennes bilder från ett yrkesliv som spänner över flera decennier. Victoria Ivleva har som enda journalist fotograferat inifrån kärnreaktorn i Tjernobyl efter explosionen och hon har dokumenterat fleratalet konflikter i det forna Sovjet; Georgien, krigen i Tjetjenien, Transnistrien, Tadjikistan.

Victoria Ivleva var själv på Bolotnajatorget vid det första massmötet i december 2011.
– Först slogs jag av antalet människor, sedan av antalet som tog bilder. Med kameror, med mobiler… ett enormt antal selfies. Jag postade en uppmaning på Facebook – låt oss ta bilder bilder, samla dem.
Ett urval av de bilder hon och fotografkollegor tagit även under kommande protestmöten har tidigare varit utställda i Moskva. Det visar på protestens breda perspektiv och den enorma uppslutningen är slående.
– Idag kan jag känna sorg när jag ser bilderna, tänka på hur naiva vi var. Tanken att om du går till ett torg, och bär vita band, kan du ändra världen…
Victoria Ivleva konstaterar att det nu är en lång, lång väg och att den riskerar att bli mycket blodig; att se en utväg har blivit svårt, liksom att tala om en lösning.

I våras företog Victoria Ivleva en reportageresa till Ukrania, en resa från öst till väst i landet, ett arbete möjligt tack vare Facebook. Dels var det möjligt att finansiera reportageresan genom en förfrågan, dels möjliggjorde det boendet i Ukraina. Victoria beskriver sig själv som ”Facebook-addict”, men talade på seminariet också om chansen mediet ger att nå ut till människor och att få respons. Sig själv beskriver hon sig som oberoende, hon har aldrig som journalist behövt ta order och få tillsagt vad och vem hon ska bevaka. Facebook fungerar närmast som hennes egna lilla tidningsredaktion, men Victoria Ivleva medverkar även då och då med material i radio och artiklar i Novaya Gazeta.

Victoria Ivleva, bakgrund:

– Rysk journalist och fotograf, bosatt i Moskva.

– Belönad med World Press Photo Golden Eye Award 1991 för bilder inifrån kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl och är den enda journalist i världen som har sett reaktorn inifrån efter explosionen 1986.

– Mellan 1987 och 1991 dokumentation av flera militära och etiska konflikter i det tidigare Sovjetunionen; Georgien, Armenien, Transnistrien och Tadjikistan.

– Utgett fotoboken Temps present de la Russie (1988) som skildrar tiden under perestrojkan i Sovjet.

– Rapporterade som enda journalist och fotograf från det tidigare Sovjetunionen från krigets Rwanda 1994.

– Dokumenterade 1990 och 1913 kvinnofängelser i Ural och i Samara Volga. Våren 2014 fotograferade hon så kallade förbättringsanstalter. På Bokmässan i Göteborg tidigare i år visades utställningen Läger 15 Samara, Läger 5 Tjeljabinsk/ Läger 5 Tjeljabinsk, Läger 6 Nizhny Tagil på Fotografiska stråket, foton tagna på kvinnoanstalter i Ryssland. Kvinnorna avtjänar där sina straff för vålds-, narkotika- och skattebrott. I dessa så kallade förbättringsläger finns barnhem och även sjukhus där kvinnorna föder sina barn.

Av Lilly Hallberg

Kommentarer inaktiverade.