Musiker mot rasism – och förhandsteaser om artikel som mosar massinvandringsmyten

Maxida Märak i Umeå, MR-dagarna, 15 nov 2014

Maxida Märak i Umeå, MR-dagarna, 15 nov 2014

Av Johan Berggren

MR-dagarna i Umeå helgen avslutades storslaget med framträdanden av Maxida MärakXenia Kriisin och många fler i arrangemang av Musiker mot rasism, en relativt nystartad organisation som snabbt vuxit och nu finns i flera städer i Sverige: Masoud Vatankhah berättade om den snabbt växande folkrörelsen på ett seminarium. Denna partipolitiskt och religiöst obundna förening bildades 2012 i Götegorg på inititativ av Alexander Goldmann. Under 2013 har ideella föreningar bildats i Göteborg, Malmö och Stockholm. 

Masoud Vatankhah föreläser om Musiker mot rasism, MR-dagarna 2014.

Masoud Vatankhah föreläser om Musiker mot rasism, MR-dagarna 2014.

Andra delen av MMR-seminariet bestod av att Behrang Kianzad pratade om musik som vapen mot rasism och rasistiskt förtryck: ett föredrag som på grund av tidsbrist fick inskränkas till den amerikanska delen av denna intressanta historia.

Behrang Kianzad, idag juriststudent, har en gedigen erfarenhet inom journalistiken (Dagens Eko, Rapport, Uppdrag Granskning, Time magazine m fl) och medverkar också i nya numret (6.2014) av Ordfront magasin med en artikel vi är glada och stolta över att kunna publicera. Utifrån enbart hårda fakta: officiell statistik och akademisk forskning tar Kianzad bit för bit isär det alltför ofta ej ifrågasatta påståendet att ”´den okontrollerade massinvandringen kostar Sverige miljarder”. Han visar att invandringen till Sverige är strikt kontrollerad, mycket långt ifrån ”mass”, och dessutom sannolikt lönsam för Sverige, rent nationalekonomiskt.

En granskande blick. Behrang Kianzad.

En granskande blick. Behrang Kianzad.

Nu anser varken Kianzad eller Ordfront magasins redaktion att en demokratisk och human självklarhet som flyktingmottagande egentligen bör mätas krasst ekonomiskt, men vi kan alltså visa att inte ens detta cyniska sätt att mäta samhälleliga processer, allt vanligare i våra dagar, ger något som helst stöd åt den ”invandringskritiska” hållningen.

Vi lägger ut denna artikel på nätet inom kort: håll utkik och sprid gärna: både vi och Kianzad är nämligen redo och sugna på att ”ta debatten”. Inte minst vill vi ställa frågan till de som pekar ut ”invandringen” som roten till Sveriges alla problem vad de egentligen vänder sig emot, eftersom vi kan visa att ovanstående påstående studsar lika bra som en kokt simpa på ett stengolv när det provas mot hårda fakta.

Obs: ej en basketboll.

Obs: ej en basketboll.

 

 

 

 

 

 

 

Johan Berggren är chefredaktör på Ordfront magasin.

Kommentarer inaktiverade.