Unga röster i Stockholm på kvinnodagen

Röda, rosa och gröna partier och organisationer samlade många människor i Stockholm på internationella kvinnodagen.

Text och foto: Jenny Stjernström

Barn_Staty

Torstatyn på Mariatorget fick en kram och en kjol.

 
Fipanel

Soraya Post Soraya Post, utsedd till årets politiker i F! och Sissela Nordling Blanco, talesperson för F!, berättar om de feministiska framgångarna under 2014.

På Mariatorget är färgtemat rosa – som i Feministiskt Initiativ. Unga och gamla tillsammans för att peppa varandra inför demonstrationen och samtidigt njuta i vårsolen. Unga Feminister leder panelsamtal med Soraya Post, Sissela Nordling Blanco, Isabella Pettersson, Aleksa Lundberg och Armina Etminan för att prata om hur det senaste feministåret har sett ut.

 

Sedan går ett rosa demonstrationståg från Mariatorget med mest unga feminister på väg mot Södermalmstorg där de möter tusentals andra demonstranter och politiska organisationer.

 

Tillsammans lämnar de Slussen under parollen ”Organisera dig – kräv din rätt”, för att ta sig till slutdestinationen Medborgarplatsen, DemoMedisoch fyller torget med plakat och banderoller. Vid Debasers trappa hålls tal av politiker, ungdomsförbund och Little Jinder framför sin stora hit Vita bergens klockor.Efter en timmes jubel och firande på Medis börjar folk lämna torget. Precis som det fylldes på ett ögonblick blev det tomt på några minuter och alla var på väg hemåt igen.

LittleJinder

Little Jinder Artsiten Little Jinder avslutar dagen med låten Vita bergens klockor. – Krossa patriarkatet, tack! Säger hon innan hon kliver ner från trappan.

 

 
 
 

Kommentarer inaktiverade.