Det gröna fältets skit

 

Sepp_Blatter_at_announcement_of_Brazil_as_2014_FIFA_World_Cup_host_2007-10-30_1

Korrupt, korruptare, Sepp Blatter

Av Johan Berggren

Nu brakar EM i herrfotboll loss, och Team Zlatan drar till Frankrike för att gräva brons. Och terrorhot, antiterrorlagar och folkliga protester mot arbetslagförsämring åsido – om inte Frankrike är demokratiskt nog att ha stora mästerskap i, kan vi glömma idén med stora mästerskap.

För nästa gång fotbollsstjärnorna ska samlas, för VM, är det i Ryssland, och VM efter det ska hållas i Qatar. Rysslands svarta facit i förbrytelser mot mänskliga rättigheter och miljö från OS i Sotji har inte avskräckt Fifa, internationella fotbollsförbundet. Inte heller det faktum att Qatar är en stenhård diktatur och redan har lyckats rada upp grova brott mot mänskliga rättigheter, och massor av döda arbetare som utnyttjats i slavliknande förhållanden inför VM 2022.

Den internationella fotbollen och dess uppbackare står inför ett vägskäl. Ska man fortsätta att nonchalant och närsynt påstå att OS och VM alltid är bra och demokratiskt gynnsamt för värdnationer, eller ska man öppna ögonen för den korruption och det förtryck som försiggår i idrottens namn?

För nästan exakt ett år sedan greps sju högt uppsatta fotbollsledare med FIFA-kopplingar i Zürich. USA:s justitieminister Loretta Lynch meddelade att 14 personer stod åtalade i denna korruptionsskandal. Schweiziska åklagare inledde en utredning inletts kring anbudsförfarandet och valen av värdländer för VM i Ryssland 2018 och VM i Qatar 2022, där man misstänkte utbetalningar av mutor omfattande över 100 miljoner dollar.

Värst är Qatar. En monarkisk oljediktatur som stenhårt utnyttjar fattiga migrantarbetare. Det verkar mer än sannolikt att de tokmutat sig till att få ha VM i 40-gradig ökenvärme, i en diktatur, utan att ha ett fotbollslandslag att tala om. The Case Against Qatar, en rapport av den Internationella fackliga samorganisationen (IFS), slår fast att cirka 1 800 migrantarbare omkommit i olyckor i byggena inför VM 2022– bara fram till och med 2013.

Sepp Blatter, Fifas genomkorrupte ordförande, avsatt visserligen, men kvar i sin ställning »tills vidare«, kommenterar att ”det löser sig så småningom”.

Sport är en del av samhället. Alla som älskar fotboll måste ta ställning till detta. Är vi beredda att låta vår sport fortsätta vara kidnappad av mutkolvar och diktatorer, till priset av otaliga människoliv? Och ska våra regeringar fortsätta stödja en sådan sport ekonomiskt?

Dessa skandaler finns alla utförligt, skoningslöst och lättillgängligt (även gratis på nätet) beskrivna i rapporten Emiren, Putin och VM-festen av Isabel Sommerfeld (SILC 2016).

Johan Berggren är chefredaktör för Ordfront magasin

 

Kommentarer inaktiverade.