FAKTA: Hazariska ungdomar och Sveriges ödesval

Håller svenska politiker och myndigheter fast vid de nya, stränga
lagar som införts under 2016, kommer vi att utvisa tusentals pojkar och unga män till  att bli mördade, kidnappade, förslavade och tvingade att bli soldater – för såväl talibaner som Syriens krigförande diktator Bashar Al-Assad.

För att förstå situationen måste vi titta på Sverige, men också Afghanistan, Iran och Pakistan. Och vi måste förstå situationen för folkgruppen hazarer.

FAKTA, HAZARER 

Cirka 15 procent, 6 miljoner, av Afghanistans befolkning är hazarer, en folkgrupp vars kärnområde är belägett i de bergiga centrala delarna av Afghanistan. Hazarer är den tredje största befolkningsgruppen efter pashtuner och tadjiker. Hazarer är vanligtvis shiamuslimer, till skillnad från den i Afghanistan dominerande folkgruppen pashtuner, som är sunni.

Det finns cirka 35 000 afghaner i asylprocessen i Sverige,  över 70 procent är hazarer.

 

Dåd mot hazarer i Afghanistan

Två stora på sistone, 2016:

12 oktober: tre beväpnade men anfaller shiamuslimska hazarer vid en religiös högtid i Kabul. 14 döda och 30 skadade.

23 juli: bombattentat mot demonstration i protest mot diskrimineringen av hazarer i Kabul. 80 döda och 300 skadade.

En sammanställning av dåd mot hazarer i Afghanistan under 2015

 • 24 februari. 31 hazarer kidnappas på väg från Herat till Kabul genom att ur bussen fråga om passagerarnas identitet och välja ut hazarer; minst tre personer av dessa har bekräftats som dödade
 • Den 15 mars kidnappades tio hazarer i Ghazni varav en är borta än idag
 • Den 17 mars kidnappades sex hazarer i Farah när de var på väg mellan Farah och Herat; ingen information om dem har sedan dess erhållits
 • Den 30 mars kidnappades 30 hazarer när de var på väg mellan Qarabagh och Jaghori i provinsen Ghazni
 • Den 1 april kidnappades tio hazarer i Sar-e-Pol
 • Den 15 april kidnappades 45 hazarer mellan Nimroz
  i Afghanistan och Sistan och Baluchistan i Iran
 • Den 16 april kidnappades fyra hazarer i Ajristan, Daikundi-provinsen; alla fyra halshöggs
 • Den 26 juli kidnappades 15 hazarer i Dahane Baghlan,
  i Baghlan-provinsen
 • Den 12 augusti kidnappades 12 hazarer i Ghazni när de var på väg mellan staden Ghazni och sitt hemdistrikt; minst fyra bekräftades som dödade.
 • I början av oktober kidnappades sju hazarer som var på väg mellan Ghazni och Kabul; efter en månads tortyr dumpades deras halshuggna kroppar i Arghandab, Zabul, den 7 november. Bland dem fanns en flicka på 9 år, två kvinnor och fyra män.

 

Svenska lagändringar och avtal 2016

22 juni 2016 klubbas en så kallad skärpning av asyllagen i ridksdagen. Bland annat inför tidsbegränsade uppehållstillstånd och stopp mot anhöriginvandring

Migrationsverkets nya praxis att barn som inte kan bevisa ett personligt skyddsbehov bara ska få tidsbegränsade tillstånd och sedan kunna skickas ut när de fyller 18 – eller åldern skrivs upp till 18.

Svenska myndigheter ger inte längre boendestöd eller ekonomiskt stöd till asylsökande över 18 år. Förutom att hotas av avvisning ställs alltså unga människor utan arbetstillstånd utan boende eller pengar, på gatan.

5 oktober: Sverige sluter avtal med Afghanistans regering om återsändande av barn, men också många vuxna och familjer som lever i Sverige med utvisningsbeslut som inte har kunnat verkställas.

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.